BMW Training Center, Bornem

Belgium


Non-residential ADB-Finish

The BMW Training Centre was originally a BMW spare parts store that was repurposed as a training centre for Belgium and Luxembourg. 10,000 person days of training per year are given to BMW employees. Given the non-public function of the building, it was not developed as a prestige project, but as a pleasant space with still typical BMW interior design, regardless of the target group. These guidelines resulted in a functional yet stylish building. Due to the rather low-profile function of the building, the budget was strictly controlled. The Gyproc materials were able to fulfil the aesthetic and technical demands perfectly.

Key Achievements

  • Good time management by contractor
  • Contractor’s flexibility in the face of the circumstances (BMW standard, challenging pointing conditions)
  • Good co-monitoring by client

Key Challenges

  • Durability:
    • Low-energy building: insulating (not inert) partition wall between heated and unheated sections.
    • Use of durable materials: link to Gyproc C2C.
  • Existing structure:
    • Foundation: light walls required.
    • Repointing of large surface with very high walls (9 m).
  • Optimal use of the available space
  • Large windows that let in lots of light (sidelight).
  • Integration of heavy fire-resistant windows and doors.
  • Time management
    • Completion time: no more than six months (pointing under less than optimal conditions).
    • Walls on one side to be clad already (keep motor show cars dust-free).
    • Sections were connected and lifted prefab.

Stakeholders

Building owner: BMW Group BeLux
Architect: ELD Partnership
Main contractor: ADB-Finish
Photographer: Lise Van Trijp
Saint-Gobain Team: Benedikte Peys (Regional Manager)

More info

Contractor

ADB-Finish

ADB-Finish, originally a family business, is a young and dynamic company. Over the years they specialized in finishing of steel buildings, offices, and homes. Ceilings and wall construction is their strong asset.